Geborgeheit

Collaborative group project
2021
SCAD

Building on the German word Geborgenheit, which embodies the notion of security and comfort, the designers’ primary goal was to draw locals, students, and visitors alike to commune with each other and with nature—rather than merely passing through it.







Context renders in collaboration with Amy Yu






In the reimagined square, a large slatted central pavilion anchors the square, contrasting the space’s linear geometry with a sinuous, curved canopy shaped like a flower and mirroring the fluidity of the city’s historic live oak canopies. It’s designed for visitors to commune beneath it, where a marine-grade awning printed with delicate foliage offers shade for a series of breezy living rooms crafted of hardy, composite wood furniture.

Extending from this is a reflecting pool framed by redbud trees. Three smaller pavilions and wire-framed picnic areas skirt the main community area, encouraging dining and even outdoor business meetings among lush plantings like red camellia japonica, Indian hawthorn, and red azalea.

Four entry paths lead into the square, and everything from the forms of the furniture to the directions of the paths are designed to keep visitors in the company of plants and each other longer. The main circulation route, however, goes from North to South through the middle of the square, symbolizing the connection of the North and South after the Civil War—a unity that is at the core of this design, which forges a new, nature-based sanctuary for everything from casual conversation to coffee dates, business meetings to midday meditation.














Teddy Breedlove Designs

@teddy.breedlove


NYC 2022